Mit kell tudni az Omega-3 zsírsavakról?

Az egészséges életmód előtérbe kerülésével egyre többször hallani arról, hogy fogyasszunk minél több halat, mert az Omega-3 tartalma miatt kifejezetten hasznos és szükséges a szervezet számára. Tekintettel arra, hogy a magyar halfogyasztás messze elmarad az elvárt mennyiségtől, járjuk körbe, hogy mi is az az Omega-3 és miért nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzése szempontjából, remélve, hogy ez meghozza a halfogyasztási kedvet.

Mi az az Omega-3 zsírsav?

Az Omega-3 zsírvas a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik és létfontosságú az emberi szervezet számára. Három típusát különböztetjük meg: DHA és az EPA, melyek állati eredetűek és az ALA, amely növényi élelmiszerekben található. Fontos tudni, hogy az Omega-3 zsírsavat a szervezet nem képes előállítani, így azt megfelelő táplálkozással kell biztosítanunk.

Miért nélkülözhetetlen a szervezet számára?

Az Omega-3 az egyik legfontosabb az egészségünk megőrzése szempontjából. Számos jótékony hatása ismert, ami miatt nélkülözhetetlen a számunkra. Annak köszönhetően, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, védi az ereket az érelmeszesedéstől, valamint segít csökkenteni a szív – és érrendszeri betegségek kialakulásának, valamint a szívinfarktusnak a kockázatát. Elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint jótékonyan hat a szem és az agy fejlődésére és működésére is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kismamák a várandósság ideje alatt megfelelő mennyiségű Omega-3 zsírsavhoz jussanak hozzá, hiszen ezzel is elősegítik a magzat egészséges fejlődését.

Az Omega-3 növeli a szellemi teljesítőképességet is, ezzel együtt javítja a memóriát, és elősegíti a koncentrációt is, ezért például vizsgaidőszakban is különösen ajánlott figyelmet fordítani a szükséges mennyiség bevitelére. Ezen kívül az Omega-3 zsírsav csökkenti a vérrög képződés előfordulását is, valamint az allergia és az asztma kialakulását is. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően pedig jótékonyan hat izületi fájdalmak és betegségek esetén is.

A fenti felsorolásból is kitűnik, hogy az Omega-3 zsírsav valóban nélkülözhetetlen mindannyiunk számára. Jótékony hatását azért képes ilyen széles körben kifejteni, mert sejtszinten indulnak el olyan folyamatok, amelyek kedvezően hatnak.

Miben fordul elő?

Az Omega-3 zsírsavat a szervezet nem képes előállítani, így azt az egészséges táplálkozásnak köszönhetően juttathatjuk be a szervezetbe. Állati és növényi eredetű élelmiszerekkel is hozzájuthatunk a szükséges mennyiséghez, tehát a vegetáriánus vagy vegán étrendet folytatóknak sem kell lemondani róla. Legnagyobb mennyiségben az Omega-3 a lenmagban, a lenolajban, a dióban, a dióolajban, a tonhalban, a heringben, a lazacban és egyéb tengeri halakban, a szójababban, valamint az olívaolajban található.

Az édesvízi halak közül a busa húsában található Omega-3, de közel sem olyan mennyiségben, mint a tengeri halakéban. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a Magyarországon oly népszerű, a sütéshez, főzéshez leginkább használt napraforgóolajban pedig egyáltalán nincs.

Erre figyeljünk, ha Omega-3 készítményt veszünk

Mivel a magyar táplálkozási szokások nem kedveznek az Omega-3 bevitelnek, pótlásra lehet szükségünk. Ezt étrendkiegészítő kapszulával, elsősorban halolaj kapszulával tudjuk megoldani. Azonban tartsunk szem előtt néhány szempontot, mielőtt választunk. Figyeljünk arra, hogy a tényleges Omega-3 zsírsav tartalma, azaz a készítmény EPA és DHA mennyisége alapján válasszunk, soha ne az alapján, hogy mennyi halolajat tartalmaz.

Maradj Aktłvhttps://maradjaktiv.hu
Az aktív élet, megfelelő pihenéssel, táplálkozással egy hosszú és boldog élet alapja lehet. Ehhez szeretnék minél több információt, segítséget adni nem csak 40 év feletti korosztálynak, ha nem a fiatalabbaknak is.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles