Az egészséges életmód előtérbe kerülésével egyre többször hallani arról, hogy fogyasszunk minél több halat, mert az Omega-3 tartalma miatt kifejezetten hasznos és szükséges a szervezet számára. Tekintettel arra, hogy a magyar halfogyasztás messze elmarad az elvárt mennyiségtől, járjuk körbe, hogy mi is az az Omega-3 és miért nélkülözhetetlen az egészségünk megőrzése szempontjából, remélve, hogy ez meghozza a halfogyasztási kedvet.
Mi az az Omega-3 zsírsav?
Az Omega-3 zsírvas a többszörösen telítetlen zsírsavak közé tartozik és létfontosságú az emberi szervezet számára. Három típusát különböztetjük meg: DHA és az EPA, melyek állati eredetűek és az ALA, amely növényi élelmiszerekben található. Fontos tudni, hogy az Omega-3 zsírsavat a szervezet nem képes előállítani, így azt megfelelő táplálkozással kell biztosítanunk.
Miért nélkülözhetetlen a szervezet számára?
Az Omega-3 az egyik legfontosabb az egészségünk megőrzése szempontjából. Számos jótékony hatása ismert, ami miatt nélkülözhetetlen a számunkra. Annak köszönhetően, hogy csökkenti a vér koleszterinszintjét, védi az ereket az érelmeszesedéstől, valamint segít csökkenteni a szív – és érrendszeri betegségek kialakulásának, valamint a szívinfarktusnak a kockázatát. Elengedhetetlen az immunrendszer megfelelő működéséhez, valamint jótékonyan hat a szem és az agy fejlődésére és működésére is. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kismamák a várandósság ideje alatt megfelelő mennyiségű Omega-3 zsírsavhoz jussanak hozzá, hiszen ezzel is elősegítik a magzat egészséges fejlődését.
Az Omega-3 növeli a szellemi teljesítőképességet is, ezzel együtt javítja a memóriát, és elősegíti a koncentrációt is, ezért például vizsgaidőszakban is különösen ajánlott figyelmet fordítani a szükséges mennyiség bevitelére. Ezen kívül az Omega-3 zsírsav csökkenti a vérrög képződés előfordulását is, valamint az allergia és az asztma kialakulását is. Gyulladáscsökkentő hatásának köszönhetően pedig jótékonyan hat izületi fájdalmak és betegségek esetén is.
A fenti felsorolásból is kitűnik, hogy az Omega-3 zsírsav valóban nélkülözhetetlen mindannyiunk számára. Jótékony hatását azért képes ilyen széles körben kifejteni, mert sejtszinten indulnak el olyan folyamatok, amelyek kedvezően hatnak.

Miben fordul elő?
Az Omega-3 zsírsavat a szervezet nem képes előállítani, így azt az egészséges táplálkozásnak köszönhetően juttathatjuk be a szervezetbe. Állati és növényi eredetű élelmiszerekkel is hozzájuthatunk a szükséges mennyiséghez, tehát a vegetáriánus vagy vegán étrendet folytatóknak sem kell lemondani róla. Legnagyobb mennyiségben az Omega-3 a lenmagban, a lenolajban, a dióban, a dióolajban, a tonhalban, a heringben, a lazacban és egyéb tengeri halakban, a szójababban, valamint az olívaolajban található.
Az édesvízi halak közül a busa húsában található Omega-3, de közel sem olyan mennyiségben, mint a tengeri halakéban. Fontos továbbá megjegyezni, hogy a Magyarországon oly népszerű, a sütéshez, főzéshez leginkább használt napraforgóolajban pedig egyáltalán nincs.
Erre figyeljünk, ha Omega-3 készítményt veszünk
Mivel a magyar táplálkozási szokások nem kedveznek az Omega-3 bevitelnek, pótlásra lehet szükségünk. Ezt étrendkiegészítő kapszulával, elsősorban halolaj kapszulával tudjuk megoldani. Azonban tartsunk szem előtt néhány szempontot, mielőtt választunk. Figyeljünk arra, hogy a tényleges Omega-3 zsírsav tartalma, azaz a készítmény EPA és DHA mennyisége alapján válasszunk, soha ne az alapján, hogy mennyi halolajat tartalmaz.