Mindent, amit a szénhidrátcsökkentett diétáról tudnod kell

A szénhidrátcsökkentett diéta napjainkban is az egyik legnépszerűbb étrend. Köszönhető ez annak, hogy viszonylag egyszerű mechanizmusra épül, könnyű betartani és látványos fogyást eredményez. A diéta lényege, hogy kerülni kell a finomított szénhidrátokat, azaz a magas cukor és keményítőtartalmú ételeket, mint például a fehérkenyér, a tészta, az édességek vagy a burgonya. Ha egy ideje már te is szemezel a szénhidrátcsökkentett diétával, akkor olvass tovább, ugyanis mai cikkünkből megtudhatsz mindent, amit erről az étrendről tudni érdemes.

Egy kis történelem

Bár napjainkban fénykorát éli, a szénhidrátcsökkentett diéta nem a 21., de még nem is a 20. század találmánya. John Rollo skót katonai sebész már a 19. században egy speciális étrenddel gyógyította cukorbeteg katonatársait. Megfigyelte, hogyha a táplálkozás során csökkentik a bevitt szénhidrát mennyiségét, az jótékonyan hat a cukorbeteg katonák állapotára. Éppen ezért évtizedeken keresztül a cukorbetegség kezelésére használták a szénhidrátcsökkentett diétát, mígnem a 19. század végén egy angol vállalkozó, William Banting sikeresen megszabadult a súlyfeleslegétől annak köszönhetően, hogy elhagyta étrendjéből a vajat, a kenyeret, a tejet, a cukrot, a sört és a krumplit.

Az eredménynek annyira megörült, hogy 1863-ban könyvet is írt sikeres fogyásáról, hogy világszerte megismerjék az emberek a szénhidrátcsökkentett diéta előnyeit. Ami ezután következik az pedig már tényleg szinte történelem, hiszen egy évszázaddal később Robert Atkins és az ő diétája Amerikából indulva meghódította a világot, és a mai napig kifejezetten népszerű. Köszönhető ez annak, hogy a 21. század embere keveset mozog, viszont szénhidrátból túl sokat fogyaszt feleslegesen, ez pedig elhízáshoz vezet, így a látványos eredményt ígérő szénhidrátcsökkentett diétának ma is szép számmal akadnak hívei.

Mi számít szénhidrátnak?

A köztudatban általában szénhidrátként csak a kenyér és az édességek jelennek meg, de ne felejtsük el, hogy szénhidrát szinte minden élelmiszerben van. Igen nagy mennyiségben fordul elő a gyümölcsökben és a tejtermékekben is, így érdemes ezekre is odafigyelni, ha szénhidrátcsökkentett diétát szeretnél tartani.

Mennyi szénhidrát fogyasztható egy nap?

Megoszlanak a vélemények, és a szénhidrátcsökkentett diéta egyes típusai különböző mennyiségű szénhidrátot engedélyeznek egy nap. Van olyan, aminél naponta csak 50 gramm a megengedett, de nagyon közkedvelt az úgynevezett 160 grammos diéta is, ami nevéből adódóan naponta 160 gramm szénhidrát elfogyasztását engedi. Azonban a legtöbb esetben a szénhidrátcsökkentett diéta napi 100 gramm szénhidrátot tartalmaz.

Hogyan működik a szénhidrátcsökkentett diéta?

A szénhidrátcsökkentett diéta lényege, hogy kerülni kell mindent, aminek magas a szénhidráttartalma. Így kerülendő a fehérliszt, a cukros üdítők, az édességek, a burgonya, a rizs, és egyes gyümölcsök is a magas cukortartalmuk miatt. Fontos megjegyezni, hogy a szénhidrátcsökkentett diéta nem szénhidrátmentes étrendet jelent, ugyanis a szénhidrát nagyon fontos eleme a szervezetnek. Csupán figyelni kell arra, hogy természetes forrásból, zöldségekből kapja a szervezet, és a többi élelmiszer esetében is azt kell választani, amelynek alacsonyabb a szénhidráttartalma.

Mit lehet enni?

A diéta alapvetően az alacsony szénhidrát mennyiség mellett magas fehérje bevitelt javasol, ezért húsok, tojás és tejtermékek is fogyaszthatók. Bátran lehet enni a zöldségeket is, arra azonban figyelni kell, hogy egyes zöldségek – pl.: burgonya, hüvelyesek – szénhidráttartalma magas, ezért azok inkább kerülendők.

Gyümölcsök közül leginkább a bogyósok azok, amelyek jól beilleszthetők a szénhidrátcsökkentett diétába, azonban a többi gyümölcsöt csak kisebb mennyiségben fogyaszd, mert a cukortartalmuk igen magas. A magvak és diófélék kismennyiségben kiváló nasik, és a maglisztből készített sütikkel csillapíthatod olykor az édesség iránti vágyad.

Milyen előnyei vannak?

A fogyás mellett a szénhidrátcsökkentett diéta egyéb módon is jótékonyan hat a szervezetre. Csökkenti a szív – és érrendszeri betegségek, valamint a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, valamint hatékony a vérnyomás, valamint a koleszterinszint csökkentésében is. Jótékonyan hat az emésztésre is, hiszen nem terheled meg a gyomrod a nehezen emészthető finomított szénhidrátokkal.

Lehet-e veszélyes a szénhidrátcsökkentett diéta?

Természetesen mint minden diétát, a szénhidrátcsökkentett diétát is körültekintéssel kell alkalmazni. Figyelj arra, hogy az alacsony szénhidráttartalom ne eredményezzen egészségtelen összetevőket, és arra is, hogy elegendő rosthoz jusson a szervezeted. Ha ezeket betartod, valamint ügyelsz arra is, hogy természetes formában juttass szénhidrátot a szervezetedbe, a szénhidrátcsökkentett diéta hosszabb távon, életmódváltásként is tartható.

Maradj Aktłvhttps://maradjaktiv.hu
Az aktív élet, megfelelő pihenéssel, táplálkozással egy hosszú és boldog élet alapja lehet. Ehhez szeretnék minél több információt, segítséget adni nem csak 40 év feletti korosztálynak, ha nem a fiatalabbaknak is.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles