Miért legyen otthon mindig kókuszzsír?

Néhány éve hazánkban is kifejezetten felkapottá vált a kókuszzsír, mint a napraforgóolaj vagy olívaolaj alternatívája. Egyre többen kezdték el használni a sütéshez-főzéshez, mert úgy gondolták, hogy egészségesebb, mint más olajok vagy zsírok. De, hogy igazán mi mindenre jó és használható a kókuszzsír, az még ma sem teljesen világos mindenki számára. Ezért most összeszedtünk néhány érvet, amiért minden háztartásban kellene lennie kókuszzsírnak.

A kókuszzsír fajtái

A kókuszzsír vagy más néven kókuszolaj 23-24 fokon szilárd, fehér színű zsiradék, ami magasabb hőmérsékleten azonban folyékony olajjá alakul. Innen a kétféle elnevezés, mely egyaránt helytálló, csupán a különböző halmazállapotokra utal. A kókuszzsír a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyert olaj, ami rendkívüli hőálló tulajdonságának köszönhetően kiválóan alkalmas konyhai felhasználásra. Két fajtája ismert: a finomított és a finomítatlan.

A finomított, azaz szűrt kókuszzsírnak nincs illata. Ez szárított kókuszból készül, szemben a finomítatlan kókuszzsírral, amit a friss kókuszból nyernek ki. Éppen ezért ez utóbbinak kifejezetten intenzív kókusz illata van. A kókuszzsír különlegessége – sok egyéb jótékony hatása mellett -, hogy az egyetlen olyan zsiradék, amely nem avasodik meg, így gyakorlatilag korlátlan ideig használható.

Kókuszzsír a konyhában

A kókuszzsír legáltalánosabb felhasználási módja, amikor sütéshez vagy főzéshez használjuk, hiszen bármelyik olaj vagy zsír kiváltható vele. Előszeretettel használják az egészséges életmód hívei, illetve a fogyni vágyók, ugyanis felgyorsítja az anyagcserét, ezzel is segítve az emésztést. Másik nagy előnye, hogy a kókuszzsír energia formájában beépül az izmokba, aminek köszönhetően nem zsírpárnává alakul.

Az egészségre gyakorolt jótékony hatása is ismert, ami miatt szintén népszerű alapanyaggá vált az elmúlt években. A kókuszzsír elősegíti a pajzsmirigy egészséges működését, valamint biztosítja a szükséges energiát a szervezet számára. Belsőleg használva pedig hatékony gomba-, baktérium- és vírusölő. Lassítja a vércukorszint emelkedését és javítja az inzulinkiválasztást, aminek köszönhetően csökkenti az édesség iránti vágyat is.

Kókuszzsír, mint testápoló

A kókuszzsírt azonban nem csupán a konyhában használhatjuk, hanem a test – és szépségápolásra is. Kiváló testápoló, és mivel egyáltalán nem allergizál, akár csecsemők és kisgyermekek esetén is használható. Kisbabák esetén a babamasszázs tökéletesen elvégezhető kókuszzsír segítségével. Nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, ezért nyugodtan bekenhetjük vele még akár a frissen borotvált bőrfelületet is, sőt, antibakteriális hatása miatt horzsolásokra is alkalmazhatjuk.

A bőrt puhává és selymessé varázsolja, továbbá hidratáló hatásának köszönhetően kiváló ajakápoló. Használjuk bátran a szeles, hideg időben a kiszáradt ajkak ápolására. Nem is gondolnánk, de sminklemosóként is tökéletesen megállja a helyét, hiszen kíméletesen távolítja el a legtartósabb sminkeket is.

Kókuszzsír az iparban

Hazánkban még egyáltalán nem ismert ilyen szempontból, de a Fülöp-szigeteken és más, trópusi szigeteken még az ipar is felhasználja a kókuszzsírt. Tesztelték már bioüzemanyagként, és biodízelként kifejezetten jól hasznosítható. Emellett tüzelőanyagként is alkalmazzák, továbbá felületaktív anyagok előállításához. A kerti kártevők és gyomok ellen is bevethető, ugyanis a kókuszzsír savjai hatékonyan elpusztítják ezeket.

Maradj Aktłvhttps://maradjaktiv.hu
Az aktív élet, megfelelő pihenéssel, táplálkozással egy hosszú és boldog élet alapja lehet. Ehhez szeretnék minél több információt, segítséget adni nem csak 40 év feletti korosztálynak, ha nem a fiatalabbaknak is.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles