Néhány éve hazánkban is kifejezetten felkapottá vált a kókuszzsír, mint a napraforgóolaj vagy olívaolaj alternatívája. Egyre többen kezdték el használni a sütéshez-főzéshez, mert úgy gondolták, hogy egészségesebb, mint más olajok vagy zsírok. De, hogy igazán mi mindenre jó és használható a kókuszzsír, az még ma sem teljesen világos mindenki számára. Ezért most összeszedtünk néhány érvet, amiért minden háztartásban kellene lennie kókuszzsírnak.
A kókuszzsír fajtái
A kókuszzsír vagy más néven kókuszolaj 23-24 fokon szilárd, fehér színű zsiradék, ami magasabb hőmérsékleten azonban folyékony olajjá alakul. Innen a kétféle elnevezés, mely egyaránt helytálló, csupán a különböző halmazállapotokra utal. A kókuszzsír a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyert olaj, ami rendkívüli hőálló tulajdonságának köszönhetően kiválóan alkalmas konyhai felhasználásra. Két fajtája ismert: a finomított és a finomítatlan.
A finomított, azaz szűrt kókuszzsírnak nincs illata. Ez szárított kókuszból készül, szemben a finomítatlan kókuszzsírral, amit a friss kókuszból nyernek ki. Éppen ezért ez utóbbinak kifejezetten intenzív kókusz illata van. A kókuszzsír különlegessége – sok egyéb jótékony hatása mellett -, hogy az egyetlen olyan zsiradék, amely nem avasodik meg, így gyakorlatilag korlátlan ideig használható.
Kókuszzsír a konyhában
A kókuszzsír legáltalánosabb felhasználási módja, amikor sütéshez vagy főzéshez használjuk, hiszen bármelyik olaj vagy zsír kiváltható vele. Előszeretettel használják az egészséges életmód hívei, illetve a fogyni vágyók, ugyanis felgyorsítja az anyagcserét, ezzel is segítve az emésztést. Másik nagy előnye, hogy a kókuszzsír energia formájában beépül az izmokba, aminek köszönhetően nem zsírpárnává alakul.
Az egészségre gyakorolt jótékony hatása is ismert, ami miatt szintén népszerű alapanyaggá vált az elmúlt években. A kókuszzsír elősegíti a pajzsmirigy egészséges működését, valamint biztosítja a szükséges energiát a szervezet számára. Belsőleg használva pedig hatékony gomba-, baktérium- és vírusölő. Lassítja a vércukorszint emelkedését és javítja az inzulinkiválasztást, aminek köszönhetően csökkenti az édesség iránti vágyat is.
Kókuszzsír, mint testápoló
A kókuszzsírt azonban nem csupán a konyhában használhatjuk, hanem a test – és szépségápolásra is. Kiváló testápoló, és mivel egyáltalán nem allergizál, akár csecsemők és kisgyermekek esetén is használható. Kisbabák esetén a babamasszázs tökéletesen elvégezhető kókuszzsír segítségével. Nyugtató és gyulladáscsökkentő hatású, ezért nyugodtan bekenhetjük vele még akár a frissen borotvált bőrfelületet is, sőt, antibakteriális hatása miatt horzsolásokra is alkalmazhatjuk.
A bőrt puhává és selymessé varázsolja, továbbá hidratáló hatásának köszönhetően kiváló ajakápoló. Használjuk bátran a szeles, hideg időben a kiszáradt ajkak ápolására. Nem is gondolnánk, de sminklemosóként is tökéletesen megállja a helyét, hiszen kíméletesen távolítja el a legtartósabb sminkeket is.
Kókuszzsír az iparban
Hazánkban még egyáltalán nem ismert ilyen szempontból, de a Fülöp-szigeteken és más, trópusi szigeteken még az ipar is felhasználja a kókuszzsírt. Tesztelték már bioüzemanyagként, és biodízelként kifejezetten jól hasznosítható. Emellett tüzelőanyagként is alkalmazzák, továbbá felületaktív anyagok előállításához. A kerti kártevők és gyomok ellen is bevethető, ugyanis a kókuszzsír savjai hatékonyan elpusztítják ezeket.