Miért hatékony mozgásforma a guggolás?

Naponta hatszáz alkalommal guggolunk le, ha nem többször. Leguggolunk a leesett könyvért, a zsebkendőért, bekötni a cipőfűzőnket és még számtalan alkalommal. Egy teljesen természetes, alapmozdulat, mely kódolva van bennünk. Ám azt csak kevesen tudják, hogy az egyik legjobb fenék kerekítő, combizom formáló, fogyasztó gyakorlat is a guggolás, ha helyesen csinálja az ember.

Egy olyan saját testsúlyos mozgásforma a guggolás, melyben részt vesz a fenék, a comb, a vádli, a törzs, derék és hasizom is. Azt mondhatjuk, hogy elég sok izomcsoportot érintve, alaposan átmozgatja a guggolót. Számtalan mozgásformába éppen ezért alapból is be van építve, legyen szó egy saját testsúlyos mozgásról vagy egy könnyebb, táncos mozgásformáról. Nem csak formál, hanem erősít és fogyaszt is egyszerre. Könnyűnek tűnik a kivitelezése, hiszen minden nap gyakoroljuk, de a helyes guggolás nem az.

A helyes guggolás menete

Fontos a helyes alapállás, melyben megkezded a guggolást. Állj meg egyenesen, enyhe, vállszéles terpeszben, lábaid kissé forduljanak kifelé, hasad húzd be, vállaid engedd hátra, mellkasod told ki. Segítségképpen kinyújthatod a kezed magad előtt vállmagasságban. Ha megvan az alapállás lassan, óvatosan a feneked engedd hátra, de csak egy kicsit. A térded kezdd behajlítani, miközben a csípőd engedd lefelé. Guggolj le mélyen a lábaid közé, legalább addig, amíg a combok vízszintes helyzetbe kerülnek vagy még lejjebb, ha megy. Figyelj arra végig, hogy a térdeid ne lógjanak túl a lábfejeden, a gerinced végig egyenes maradjon, a talpak és a sarkad maradjon a földön mindeközben, és ne dőlj előre sem! Miután kitartottad a pózt legalább három másodpercig, lassan emelkedj fel.

Azt tudod például, hogy a terpesz szélessége szerint más és más izmod dolgozik legfőképpen? Szűkebb terpesznél a fenék, szélesebb terpesznél a belsőcomb dolgozik elsősorban.

A helyes gyakorlatot akkor tudod elsajátítani a legjobban, ha nem sietve, kapkodva, minél rövidebb idő alatt minél több gyakorlatot próbálsz elvégezni, hanem lassan, alaposan, minden testrészedre odafigyelve végzed el a helyes gyakorlatot megfelelően kivitelezve.

Így leírva, már nem is tűnik annyira könnyűnek a helyes guggolás! Nagyon könnyen félremehet és akkor már nem a kellő izmokat erősítjük. Sőt! Egy izomhúzódást, ízület – és porc kopást is előidézhet a helytelen guggolásunk.

Számos fajtája akad a guggolásnak

Talán nem is gondolnád, de nem csak egyféle guggolás létezik. Van félguggolás, teljes guggolás, széles terpeszben történő guggolás, zárt guggolás, súllyal való guggolás, bolgár guggolás és egylábas guggolás is akad.

Miért mondj igent a guggolásra

A guggolás elképesztően jól formálja a testet, zsírt éget, fogyaszt. De izmot is lehet vele építeni, ha bevonunk különböző segédeszközöket, súlyokat a guggolásba. Erősíti a csontokat, ízületeket, inakat a rendszeres mozgás. Ugyanakkor az állóképességed is fejleszti, a kitartásodról nem is beszélve. De ide sorolhatjuk nem csak azt, hogy szép lábakat, kerek feneket eredményez a guggolás, hanem a mozgás okozta előnyöket is. A rendszeres mozgás jót tesz a szívnek, csökkenti a vérnyomást, formál, kiváló stressz csökkentő, megelőzhető vele rengeteg betegség, elősegíti a jó alvást, közérzetet is.

Szóval guggolásra föl! De csak is a helyes módon guggoljunk!

Ha formás, izmos, kerek popsit szeretnél, a legegyszerűbb módja az elérésének a guggolás, melyhez nem kellenek eszközök, sem terem, vagy speciális öltözés. Bármikor kéznél van, bármilyen időszakban elvégezhető és időigényesnek sem mondható. Elég napi 20 perc, fél óra és hamar formába hoz.

Maradj Aktłvhttps://maradjaktiv.hu
Az aktív élet, megfelelő pihenéssel, táplálkozással egy hosszú és boldog élet alapja lehet. Ehhez szeretnék minél több információt, segítséget adni nem csak 40 év feletti korosztálynak, ha nem a fiatalabbaknak is.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles