A D-vitamin több, zsírban oldódó vitamin közös megnevezése, amelyet a szervezet önmaga állít elő. Annak ellenére, hogy az egyik legfontosabb, a tél végére a magyarok 95%-a D-vitamin hiányban szenved, aminek igen súlyos következménye lehet. Éppen ezért pótlásáról mindenkinek gondoskodnia kellene, de, hogy mennyi az ajánlott mennyiség, és ahhoz hogyan juthatsz hozzá, mostani írásunkból kiderül.
Mire jó a D-vitamin?
A D-vitamin az egészséfes fejlődés, valamint összességeben az egészség egyik legfontosabb alapköve. Elengedhetetlen a csontképződéshez, a csontrendszer és a fogak megfelelő fejlődéséhez. Elősegíti a kalcium és a foszfor felszívódását, ezzel biztosítva a szervezet számára a szüksége mennyiséget. Emellett számos kutatás bizonyította azt is, hogy a D-vitamin jelentős szerepet játszik a fogszuvasodás megelőzésében, illetve véd a különféle rákos megbetegedések kialakulásától, a magas vérnyomástól, valamint a csontritkulástól is.
Milyen betegségeket okoz a D-vitamin hiánya?
A D-vitamin hiánya nem egyszerű vitamin hiány, ugyanis nagyon súlyos következményei lehetnek. A legsúlyosabb károkat abban az esetben okozza, ha egy csecsemő a születése után nem jut megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz. Ekkor ugyanis a csontjai nem fejlődnek egészségesen, aminek következtében gyenge és könnyen törő vázrendszere lesz. Ez egyúttal az izületek nem megfelelő fejlődését és az izmok gyengülését is eredményezi. Gyermekkorban tipikus, a D-vitamin hiánya miatt kialakult betegség az angolkór, amely a csont szerkezetében okoz problémákat.
Felnőttek esetében a D-vitamin hiány következtében megnövekszik a csontritkulás, a rákos megbetegedések, a cukorbetegség, valamint a szív – és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata. A nem elegendő mennyiségű D-vitamin a csontlágyulás nevű betegséget is eredményezheti, amely izomgyengeséggel és törékeny csontokkal jár együtt.

Mennyi D-vitaminra van szükségünk a különböző életszakaszokban?
A fentiek fényében nem lehet kérdés, hogy a D-vitaminra mindenkinek szüksége van, olyannyira, hogy a szakértők szerint Magyarországon november 1. és március 30. között mindenkinek szednie kellene valamilyen formában. A legújabb ajánlás szerint csecsemők számára: 400-1000 NE (nemzetközi egység) az ajánlott napi bevitel, míg gyermekek estén 600-1000 NE, serdülőknél 800-1000 NE, felnőttek esetében pedig 1.500-2.000 NE ez a szám.
A D-vitamin pótlása
Kétfajta D-vitamin létezik, az egyik a napfény hatására termelődik a szervezetben, míg a másikat táplálék formájában veszi fel. A legjobb az az állapot, amikor a természetes napfény hatására termelődik annyi D-vitamin a szervezetünkben, hogy nincs szükség pótlására, ezért, ha lehetőség van rá, tölts minél több időt a szabadban. Fontos, hogy a szolárium nem egyenlő a napfénnyel, így az nem alkalmas arra, hogy D-vitamint termeljen a szervezet.
A D-vitamin különböző tápanyagforrásban is megtalálható, így étellel is bejuttatható a szervezetbe. Fontos, hogy mivel zsírban képződik, zöldségekben és gyümölcsökben nincs. Kivételt ez alól csak a 100-os narancslé és a csiperkegomba jelent. Nagyon jó D-vitamin forrás lehet azonban a hal, a halmájolaj, a csirkemáj, a margarin, a tej, kefir, joghurt, tejszín, kemény sajt vagy a tojás is.
Ha a fentiek mellett még szükséges a D-vitamin pótlása, különféle vitamin – és táplálékkiegészítő készítmények közül választhatunk. Csecsemők és gyermekek számára csepp vagy granulátum formájában, míg felnőttek esetében kapszulaként van lehetőség arra, hogy plusz D-vitamint jutassunk a szervezetünkbe.