Miért a gyaloglás a legegészségesebb mozgás?

Nagyszerű hír, hogy a gyaloglás jó kardió gyakorlat – amennyiben 4 kilométer per óra gyors tempóban haladsz. A kardió vagy aerob testmozgás újra és újra megterheli a nagy izmokat, és kemény munkára készteti a szívet, valamint a tüdőt. Viszont ez a testmozgás nem csupán közlekedés. Számtalan tanulmány bebizonyította, hogy a lábunk mozgatásának ez az egyszerű cselekedete jó néhány egészségügyi előnnyel járhat, és hozzájárulhat az emberek hosszabb életéhez. Valójában a járási rutin – ha megfelelően történik – lehet az egyetlen aerob testmozgás, amire szükséged van. Az alábbiakban alaposabban körbejárjuk ezt a témát.

Éljünk egészségesen!

A rendszeres gyaloglás jelentősége, hogy ingyenes, nem igényel sok speciális felszerelést, és szinte bárhol elvégezhető. A legtöbb ember életében fenntarthatja a gyalogos gyakorlatot. Mégis, a CrossFit és a nagy intenzitású kardió korában a gyaloglás talán alábecsült módszer a szív pumpálásának és az izmok működésének megteremtésére. Ez az egyik legjobban vizsgált mozgásforma.

Valóban napi 10 000 lépést kell megtenned gyaloglás közben?

Az 1960-as évek óta a kutatók tanulmányozták a napi 10 000 lépéses normát, és vegyes eredményeket hoztak fel. Noha napi 10 000 vagy annál több lépés mindenképpen egészséges és érdemes cél – ez nem egy mindenki számára megfelelő fitnesz előírás. Szakértők szerint közel 7500 lépés elegendő, ahhoz, hogy tegyünk valamit napi szinten az egészségünkért.

Az okostelefonok korszakában pedig már több applikáció is a segítségedre lehet. A Samsung Health alkalmazás például napi 6000 lépést határoz meg, 8000 lépésnél pedig meg vagy dicsérve, hogy tettél sokat a fizikai erőnlétért.

Bár tudjuk, hogy a gyaloglás jót tesz a testnek, a kutatások azt is kezdik feltérképezni, hogy milyen hatással van az agy működésére. A gyaloglás különösen hatékony lehet az öregedéssel járó kognitív hanyatlás lassítására vagy csökkentésére. Egy idősebb, mozgásszegény felnőtt felméréséből kiderült, hogy a hat hónapos gyaloglás javította a tervezési és szerveződési képességet. Tanulmányok azt is megállapították, hogy a mozgás gyakorlatok növelhetik az agy memóriájában a tanulásban részt vevő területet. Nem beszélve arról, hogy az új idegsejtek növekedését is elősegítheti egy kellemes séta, főleg a jó levegőn.

Mozogjunk napi szinten?

Igen, sőt a gyaloglás nagyszerű módja az egészségi állapot javításának vagy fenntartásának. Alig 30 perc minden nap növelheti a szív- és érrendszeri erőnlétet, erősítheti a csontokat, csökkentheti a súlyfelesleget, és növelheti az izom erejét, valamint az állóképességedet.

A testmozgás nagyon fontos a súlykontrollhoz, mert segít kalóriát égetni. Ha hozzáadsz gyors gyaloglást a napi rutinodhoz, körülbelül 150 kalóriát égethetsz el. Fogyás után pedig szintén érdemes betartani az egészséges életmódot, hogy ne hízz el újra, főleg, ha hajlamos vagy rá.

Maradj Aktłvhttps://maradjaktiv.hu
Az aktív élet, megfelelő pihenéssel, táplálkozással egy hosszú és boldog élet alapja lehet. Ehhez szeretnék minél több információt, segítséget adni nem csak 40 év feletti korosztálynak, ha nem a fiatalabbaknak is.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles