Mennyi folyadékot igyunk naponta?

Közismert tény, hogy a folyadékpótlásról gondoskodnunk kell, hiszen a víz elengedhetetlen a szervezetünk számára. Testünk 70%-a víz, még a csontokban is megtalálható, így nem csoda, hogy nem tudunk nélküle létezni, és az egészségünk alapja. A víz szállítja a tápanyagokat, segít a méregtelenítésben, szabályozza a hőmérsékletünket, és óvja az ízületeinket is. De, hogy mi történik akkor, ha nem iszunk eleget, és egyáltalán, mennyi folyadékot igyunk naponta, kiderül mai cikkünkből.

Mi történik, ha nem fogyasztunk elegendő folyadékot?

Egy felnőtt ember naponta kb. két és fél liter vizet veszít. Első hallásra talán egy kicsit megdöbbentő ez a mennyiség, de ha belegondolunk, hogy nem csupán a vizelettel, de a lélegzéssel is folyadék távozik a szervezetünkből, sőt, a bőrünk is párologtat egész nap, már nem is meglepő. A szervezetünk már akkor jelez, amikor a testtömegünk 0,5 százalékának megfelelő vizet veszítünk. Ez egy 80 kilogrammos férfi esetén 4 dl. Amint ez a mennyiség távozik, jelentkezik a szomjúségérzet. Abban az esetben, ha az elvesztett folyadékot nem pótoljuk, fájni kezd a fejünk, fáradékonyabbak leszünk, a vérünk padig besűrűsödik, mert a szervezet tartalékol.

Ha a vízfeszteség eléri a 3 százalékot, kiszárad a száj, csökken a nyáltermelés, 10 százaléknál pedig már keringési zavarok alakulnak ki. Ha ennél magasabb a vízhiány, leállnak a vesék is, és összeomlik a keringés. Ekkor a szervezetünk kiszárad, a dehidratáltság következtében pedig életveszélyes állapotba kerülünk. Ezért olyan veszélyes például minden olyan betegség, ami komoly folyadékveszteséget jelent a szervezet számára, hiszen nagyon könnyen kiszáradás közeli állapotba kerülünk. Kisgyerekekre pedig ez még fokozottabban igaz, hiszen egy pici test még hamarabb kiszárad. Nem véletlenül hangsúlyozzák az orvosok, hogy mennyire fontos a folyadékpótlás.

Hogyan számoljuk ki, hogy mennyi folyadékot igyunk egy nap?

Rengeteg tanulmány látott már napvilágot a vízfogyasztással kapcsolatban. Abban mind egyetért, hogy mennyire fontos, az már azonban nem teljesen egyértelmű, hogy naponta mennyi folyadékot igyunk. A folyadékszükséglet ugyanis nagyon sok mindentől függ: testsúlytól, fizikai terheléstől, életkortól, nemtől, egészségi állapottól, éghajlattól.

Éppen ezért mindenkinek egyénileg kell kitapasztalnia, hogy mennyi folyadékra van szüksége naponta, azonban az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság életkorra lebontva meghatározta, hogy mennyi folyadékot igyunk. Ez támpontot adhat az egyéni szükségleteket is figyelembe véve. E szerint egy 2-3 éves gyermeknek 1,3 liter, egy 4-8 évesnek pedig 1,6 liter vizet kell innia. 8 év felett már nemenként is van eltérés: 9-13 éves közötti lányoknak 1,9 liter, míg a fiúknak 2,1 liter folyadékot kell fogyasztaniuk. 14 év felett már megegyezik a felnőtteknek ajánlott folyadékmennyiséggel, azaz a nőknek naponta 2 – várandósság esetén 2,7 liter -, míg a férfiaknak két és fél liter vizet kell magukhoz venniük.

Hogyan pótolható a folyadék?

Bár a fenti mennyiségek nem nevezhetők kirívónak, mégis sokan úgy gondolják, hogy ők nem tudnak naponta ennyi vizet meginni. Számukra lehet jó hír, hogy a folyadékbevitel nem csupán azt jelenti, hogy mennyi vizet iszunk egy nap. Folyadékbevitelnek számít ugyanis az elfogyasztott élelmiszer is, hiszen a levessel, a lédús gyümölcsökkel, sőt, még a több vízzel készült kávék is több folyadékot juttatnak a szervezetünkbe, mint amennyit elvonnak tőle.

Tippek a mindennapokra

Ha neked sem egyszerű odafigyelned a napi folyadékbevitelre, érdemes olyan applikációt beállítanod a telefonodra, amely figyelmeztet, amikor innod kell. Nem szabad ugyanis megvárni, hogy a szervezet jelezzen, hamarabb igyál, mint ahogy megszomjazol. Munka közben különösen könnyű erről megfeledkezni, ezért legyen mindig az asztalon egy kulacsban vagy pohárban, hogy ne feledkezz meg a folyadék pótlásáról.

Ha a sima vizet nem annyira kedveled, néhány szem szezonális gyümölcsből készíts ízesített vizet, hogy könnyebben tudd elfogyasztani az ajánlott mennyiséget. Jó hír, hogyha odafigyelsz a folyadékbevitelre, könnyen hozzászoksz a szükséges mennyiséghez, és már nem is kell azon gondolkodnod, hogy mennyi folyadékot igyunk egy nap, hiszen simán teljesíted.

Maradj Aktłvhttps://maradjaktiv.hu
Az aktív élet, megfelelő pihenéssel, táplálkozással egy hosszú és boldog élet alapja lehet. Ehhez szeretnék minél több információt, segítséget adni nem csak 40 év feletti korosztálynak, ha nem a fiatalabbaknak is.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles