Kollagén – sejtjeink megbízható ragasztója?

A kollagén az egyik legfontosabb, a szervezetünkben legnagyobb mennyiségben jelen lévő fehérje – a görög szó magyar megfelelője: „ragasztó”, ami a test összetartó képességére utal -, mely létfontosságú egyebek mellett a bőr, az inak és az ízületek rugalmasságának megőrzéséhez. A kollagén az izmok egyik fő építőeleme, mindemellett olyanfajta aminosavakat is magában foglal, melyek hozzájárulnak az izmok munkájához, elősegítik, hogy hosszabb távon is képes legyél az erőkifejtésre. Idősebb korunkra sajnos az izomtömegből is veszíthetünk, és egyre körülményesebb ezt visszaépíteni, ennek ellenére a kollagén javíthatja nemcsak az izomerőt, de azok mértékét is.

Hol fordul elő a kollagén?

Nem kevesebb mint 28 különböző típusú kollagént tartanak számon, ezért meg kell jegyezni, hogy 90%-ban ez az 1, 2, 3 típusú fordul elő, és ezek közül is az 1-es a leggyakoribb. Míg például a bőr és a csont 1-es típusú, addig az ízületek a 2-esek táborát erősíti. A kollagén is, mint minden fehérje, aminosavakból tevődik össze. Igaz ezeket az aminosavakat igyekszik a szervezetünk előállítani, bizonyos esetekben viszont, többre lenne szükség, mint amennyi rendelkezésre áll. Ilyen az öregedés vagy a sérült szövetek helyrehozása. A fehérjét a húsokban is megtalálhatod, de mivel megváltoztak a táplálkozási szokásaink, tehát már csak szinte színhúsokat eszünk, ezért táplálékból kevés mennyiséget viszünk be, így az utóbbi években egyre inkább csökken a szervezetünkben található mennyisége.

Van-e káros hatása, ha többet viszel be a szervezetedbe?

A rendelkezésre álló kutatások azt mutatják, hogy a kollagén peptidek azok a formák, amelyek a legjobban felszívódnak, és amelyek a legnagyobb hatást gyakorolják az ízületek és a bőr egészségére. Nincs bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a rendkívül magas napi kollagén adagok hosszú időn keresztül történő bevitele bármilyen negatív hatással lenne az egészséges szervezetedre, például a vesédre. A kollagén-kiegészítők előnyeit vizsgáló tanulmányok a napi 2,5 gramm és a napi tíz gramm közötti dózisokat értékelték. Egyes kiegészítők azonban napi 30 grammot javasolnak. Ennek értelmében a különböző étrendkiegészítőket (kapszulás vagy italporos változatban) a nap melyik szakaszában érdemes fogyasztanod. Egyéni döntésed függvénye!

A fehérje öt legfontosabb előnye:

  1. Fiatalítja, rugalmassá teszi a bőröd
  2. Erősíti a csontjaidat és az ízületeidet
  3. Fokozza a teljesítményt és az izomépítést
  4. Lerövidíti a gyógyulás folyamatát (pl: sebek gyorsabban regenerálódnak)
  5. Megkönnyíti az emésztésedet

Egészségmegőrzési tanácsok

Az egyik, hogy sok kollagénben gazdag ételt fogyasztunk, mint például: állatok bőre, porcai, de leginkább olyan levesek, amiben a húst csonttal együtt főzzük meg. Vagy egy jobb alternatíva, a hétköznapi zselatin. Sütemények, torták készítésekor találkozhatsz vele leggyakrabban. Előnye, hogy összetétele miatt lassabban kerül felhasználásra, így eljut a belekig, és itt kerül felhasználásra.

A legegyszerűbb és legtisztább megoldás még a kollagén hidrolizátum/kollagén peptid szedése. Lehető legkönnyebb emészthetőséget és tökéletes oldódást biztosít, melyet így könnyedén elfogyaszthatunk.

Maradj Aktłvhttps://maradjaktiv.hu
Az aktív élet, megfelelő pihenéssel, táplálkozással egy hosszú és boldog élet alapja lehet. Ehhez szeretnék minél több információt, segítséget adni nem csak 40 év feletti korosztálynak, ha nem a fiatalabbaknak is.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles