Hamarosan kezdetét veszi az ünnepi időszak, amikor nagyon nehéz ellenállni a finom falatoknak és az italoknak. Ha szeretnéd szervezetedet felkészíteni még a nagy lakomák előtt, vagy megtisztítani utána, akkor neked szól cikkünk, ami az időszakos böjtöt mutatja be.
Időszakos böjt – azaz az intermittent fasting
Az intermittent fasting (IF), azaz az időszakos böjt mára már széles körben ismert és nagyon népszerű diétás módszer, leginkább a fogyókúrázók körében. Ahogy a neve is mutatja, az étkezéses periódusokat böjti szakaszok követik, ezáltal elősegítjük az emésztőszervek pihenését és gyorsítjuk a fogyást is. Akik régóta, vagy gyakran űzik ezt az „időzített fogyókúrát”, már-már életformaként tartják számon, nem is annyira diétaként.
Milyen fajtái vannak az időszakos böjtnek?
Jó hír, hogy több fajtája is ajánlott a dietetikusok szerint, így te is könnyen a saját napirendedhez, életformádhoz alakíthatod. Az egyik módszer az úgynevezett 16:8 elven alapul, azaz egy 16 órányi böjtölést egy 8 órás étkezéses szakasz követ. Ha ezt választod, érdemes az estét-éjszakát és a másnap délelőttöt átéhezni, utána a maradék 8 órában pedig bátran ehetsz, akár sokat is!
Egy másik népszerű változata az 5:2-es arányon alapul és napokban mérik. E szerint 5 napig ehetsz energia-korlátozás nélkül, viszont utána érdemes 2 egymást követő napon koplalnod úgy, hogy a napi kalóriabeviteled maximum 600 kcal lehet. Ezt a fajta időszakos böjtöt érdemes úgy időzítened, hogy az éhezős napok hétvégére essenek.
Egy harmadik fajtája is népszerű a fogyókúrázok körében, ez az úgynevezett eat-stop-eat, azaz az „evés-stop-evés” módszere. Ez lényegében arról szól, hogy hetente egy, vagy két napon keresztül – azaz 24 órán keresztül – nem veszel magadhoz semmilyen ételt.

Előnyei és veszélyei
Mint minden diétának, ennek is megvannak a maga előnyei és hátrányai is. Az időszakos böjt során összességében kevesebb energiát veszünk magunkhoz, mivel kevesebb időnk van enni, így a legfőbb előnye, hogy beindul tőle a fogyás. Például a 16:8-as módszert alkalmazva csupán 8 órányi idő áll rendelkezésedre ahhoz, hogy étkezz. Természetesen ebben az esetben is figyelned kell a bevitt kalóriákra, előfordulhat ugyanis a „túlevés” esete akkor, ha csupa magas cukor-, zsír- és szénhidrát tartalmú ételt veszel magadhoz. Figyelj tehát arra, hogy az étkezéses periódusok során ne egyél többet, mint általában! Dietetikusok szerint további előnye, hogy csökkenti az inzulinszintet, valamint elősegíti a zsírégető hormonok felszabadulását.
Veszélyként leginkább a normál böjtöléssel is járó mellékhatásokkal kell számolnod: ilyenek a kiszáradás, kellemetlen lehelet, gyomorégés, vagy a fejfájás. Tapasztalhatsz gyengeséget – fizikait és szellemit egyaránt -, ezért érdemes jól időzítened a kúrát és nem a legaktívabb napjaidra tenni a böjti napokat. Ráadásul a hirtelen ételmegvonástól idegesebb is lehetsz, ami együtt járhat alvászavarral is – ezekre jó, ha időben felkészülsz te is!
Mit ehetsz az időszakos böjt során?
Ha úgy döntöttél, hogy belevágsz, mindenképpen konzultálj előtte háziorvosoddal! Ehhez a diétához nincsen speciális étrend, csupán arra kell figyelned, amire amúgy is kell egy fogyókúra során: kerüld a finomított lisztet, a feldolgozott és cukrozott élelmiszereket, a túl zsíros készítményeket, a sóban gazdag nassolni valókat! Egyél sok friss zöldséget és gyümölcsöt, tojást, sovány tejtermékeket és ha még ahhoz is van erőd, tarts húsmentes napokat is. Az időszakos böjt során kiemelten figyelj a folyadékpótlásra, ami lehetőség szerint sima víz, vagy tea legyen – hidd el, szervezeted hamarosan meghálálja kitartó munkádat!