Gumiszalagos edzés

A gumiszalagos edzés nagyszerű sport. A gumiszalag remekül kihasználható edzőeszközként. Ennek is köszönheti, hogy már számos változata kapható az üzletekben a kezdetekhez képest. Korábban volt az expander, majd egy gumiszalag kapott markolatot, később megjelentek a vastagabb gumipántok és végül a zárt gumiszalagok. Ma már van nyitott végű és zárt végű, vastagabb és vékonyabb kivitelben, különböző színekben, melyek az erősségét, az ellenállását hivatottak jelezni.

Mechanizmusa

Tulajdonképpen egy sajáttestsúlyos edzés végezhető vele, melyben plusz segítséget nyújt a szalag. A gumiszalag egyfajta ellenállást vált ki, ami még további erőre sarkallja az erősíteni kívánt izmot. Az izmok valamilyen ellenállás ellenében mindig erősebben, hatékonyabban dolgoznak, mintha a sima gravitációs erőre bíznánk ezt a feladatot. A gumiszalagos edzésben a gumiszalag adja az ellenállást, melynek kifeszítésére a szalag erősségétől függően maximális izmom munkára, erőre van szükség.

Miért olyan népszerű a gumiszalagos edzés?

Nagy népszerűségének okaként rengeteg dolgot fel tudunk sorolni, hiszen nagyon univerzális eszközről van szó.

Jól kihasználható edzőeszköz, többféle gyakorlat elvégzéshez alkalmas. Jó variálható, kreatív megoldás, mellyel nem válik unalmassá, egyoldalúvá az edzés. Mindig találhatunk ki új gyakorlatokat vele. Más eszközökkel, edzésformákkal tehetjük még izgalmasabbá.

– Eredményes. Nagyon hamar látványos eredmény érhető el vele. Erősít, szálkásít, zsírt égethetünk vele.

– Hatékony, minden izomcsoport megmozgatható vele, még a rejtett izmok is. Főként persze a kisebb izmok átmozgatására alkalmas.

– Edzettségi állapottól függetlenül, használhatja bárki, még egy teljesen kezdő is, hiszen különböző erősségű gumiszalagok vannak a könnyű ellenállású, könnyen kihúzhatótól a nagyon erős ellenállásúig. De megfelelő erősségű szalaggal az élsportolók, profi sportolók is hatásos edzést végezhetnek.

– Könnyen beszerezhető, nem drága eszköz, melyet a legtöbb sportboltban, weboldalon meg lehet rendelni.

– Nincs nagy helyigénye, így otthon is könnyen eltehető bármikor, bárhova, ha nem használjuk. Tárolása nem okoz nagy gondot. illetve magunkkal vihetjük könnyedén, mert egy táskában, zsebben is elfér.

– Otthon is használható, de terepen és edzőteremben is ugyan úgy a gumiszalag az edzéshez. Akár egy családi nyaralás alkalmával is edzhetünk vele.

– Használata nincs korhoz, nemhez, edzettségi szinthez kötve. Bárki eredményesen edzhet vele. Egy élsportoló is maximális erősségű, intenzitású edzést végezhet a megfelelő színű, erősségű gumiszalaggal. De egy teljesen kezdő is jól ki tudja használni a gumiszalag nyújtotta előnyöket.

Miként használjuk a gumiszalagot edzéshez

Mindig kifeszített állapotban használjuk. Fontos, hogyha szakadt, reped, ne használjuk, mert balesetveszélyessé válhat a vele való edzés. Ha más eszközt, rudat, oszlopot is beépítünk az edzésbe, nem csak saját testünket használjuk a gumiszalaghoz, akkor ügyeljünk arra, hogy az tényleg erősen rögzítve legyen, ne dőlhessen ránk. Figyeljünk arra, hogy ne csapjuk meg a szemünk, arcunk sem vele és más testi épségére is vigyázzunk.

Hogyan tároljuk, ápoljuk a gumiszalagot

Igen, a szalagot is ápolni kell, bár nem kell különleges bánásmódra gondolni. A hosszabb élettartama miatt mindösszesen egy kis hintőporra van szüksége, mellyel beszórva felszívhatjuk a szalagon maradt nedvességet, izzadságot és megőrizhetjük a minőségét sokáig. A szalag hintőporral kezelve hosszabb ideig bírja berepedezettség nélkül, illetve nem ragad össze. Fontos, hogy ne karcolódjon, ne tegyük ki nagy hőhatásnak, napfénynek.

Több sportág is eredményesen beépítette a gumiszalag használatát, mert nem csak eredményes, hanem egészséges is. nem lehet túlerőltetni az izmokat, ha a megfelelő erősségű gumiszalagot választjuk, az edzettségi szintünknek megfelelően.

Maradj Aktłvhttps://maradjaktiv.hu
Az aktív élet, megfelelő pihenéssel, táplálkozással egy hosszú és boldog élet alapja lehet. Ehhez szeretnék minél több információt, segítséget adni nem csak 40 év feletti korosztálynak, ha nem a fiatalabbaknak is.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles