Fekvőtámasz – a leghatásosabb edzésmódszer!

A fekvőtámasz iskolás korunk testnevelésóráinak elmaradthatatlan eleme, a rossz gyerekek és a katonaság kötelező “büntető” kelléke. Lehet, hogy szeretted, lehet, hogy utáltad, de az tagadhatatlan, hogy az egyik leghatékonyabb edzésforma a saját testsúlyos gyakorlatok között. Számtalan verziója létezik és ha eddig semmit sem sportoltál, akkor is érdemes nekiállnod, mert pár hét alatt már látványos eredményt érhetsz el vele. Felsorolni sem egyszerű mennyire sok előnye van a fekvőtámaszozásnak. A testre egyértelműen jótékonyan hat, de azon túl is összegyűjtöttünk neked néhány érvet, hogy meghozzuk a kedvedet.

Bárhol, bármikor alkalmazhatod

Az egyik legnagyobb előnye, hogy tényleg bárhol és bármikor lenyomhatsz egy-két fekvőtámaszt! Mivel a saját testeden kívül nem kell hozzá semmilyen eszköz, ezért akár a nappalidban, a munkahelyeden, online megbeszélés alatt, vagy telefonálás közben is végrehajthatod – nagyjából tehát bárhol, ahol van elég tered hozzá. Nem kell hozzá edzőterembe sem utaznod, speciális ruhát sem kell hozzá vásárolnod és ami a legjobb, hogy sok idő sem kell hozzá.

Erősíti az egész testedet és fogyaszt

Mivel az összes nagyobb izomcsoportot egyszerre mozgatja meg, ezért elképesztően égeti a kalóriákat. Nagyon sok energiát igénylő gyakorlat, ami még a fekvőtámasz végrehajtása után is égeti a zsírt, így hozzájárul az általános erőnléted javulásához is. Ráadásul a helyesen elvégzett gyakorlat nem csak a kar- és a hátizmodat edzi, hanem az egész törzsedet: a válladat, a mellkasodat, a hasadat és az alkarodat is. Gondolj csak Rocky Balboára, nem lehet véletlen, hogy neki is minden edzésébe be volt építve a fekvőzés!

Mivel a fekvőtámasz a törzs izmait veszi leginkább igénybe, a stabilitást is növeli, hiszen ezek azok az izmok, amik a törzserőért felelnek, vagyis azokért az izomcsoportokért, amik a gerincedet is tartják. Ha például derékfájós vagy, akkor neked mindenképpen érdemes beiktatnod a napirendedbe néhány fekvőzést, meglátod, pár hét után sokkal jobb formában leszel és stabilabb lesz a tartásod is.

Gondoltad volna, hogy a fekvőtámasz nem csak az izmaidat, de a csontjaidat is edzi? A saját testsúlyos mozgások ugyanis erősítik az ízületeidet és a csontjaidat is, az időskori csontritkulás ellen például ezért is kiváló szer.

A szabályos fekvőtámasz

Elsőre azt gondolnád, hogy nem egy bonyolult dologról van szó, pedig a tökéletes fekvőtámasz kivitelezése nem is olyan egyszerű! Többféle kéztartás is megfelelő lehet a fekvőzés végzésekor, ezek a vállszéles, a széles és a szűk, attól függően, hogy melyik izomcsoportra szeretnél inkább gyúrni.

Az első alkalommal mindenképpen a vállszéles kéztartással kezdd el, így helyezkedj támaszhelyzetbe, a fejedet egy picit emeld fel, mintha előre néznél. Végig egyenes tartással engedd le magad, míg az orrod már majdnem a talajt éri és közben szívd be a levegőt. Kifújásra told el a testedet a talajtól és figyelj arra, hogy törzsed a gyakorlat közben mindvégig egyenes maradjon, a csípődet ne ejtsd le és ne is told ki, a térdedet se hajlítsd be. A könyöködet ne kifelé tartsd hajlítás közben, hanem a testedhez “közelítsd”, különben meg is sérülhetsz!

Ne add fel!

Ha úgy érzed elsőre nem sikerül, vagy nincsen még elég erőd hozzá, akkor érdemes először csak néhány másodpercig kitartanod a sima fekvőtámasz pózt. Ha ezt már stabilan tudod, akkor a térdedet megtámasztva hajlítsd a karodat és ha már ebben is megy több karhajlítás, akkor pedig nyugodtan próbáld meg a szabályos fekvőtámaszt.

Maradj Aktłvhttps://maradjaktiv.hu
Az aktív élet, megfelelő pihenéssel, táplálkozással egy hosszú és boldog élet alapja lehet. Ehhez szeretnék minél több információt, segítséget adni nem csak 40 év feletti korosztálynak, ha nem a fiatalabbaknak is.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles