Az alvás fontossága és hiányának következményei

Az alvás fontossága mindannyiunk számára egyértelmű. Az emberi test egészségét ugyanis számos tényező befolyásolja. Ilyen a megfelelő és egészséges táplálkozás, a szükséges folyadékbevitel, a rendszeres testmozgás, a stressz elkerülése és a pihentető alvás is. Bármelyik is hiányzik az életünkből, egyből kihat az egészségünkre, de talán az egyik leglátványosabb hatást az alváshiány okozza. Mai cikkünkből kiderül, hogy miért annyira fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás, és mit okot a hiánya.

Az alvás fontossága: nélkülözhetetlen a szervezetünk számára

A pihentető alvás szinte mindennek az alapja, elengedhetetlen a testi és szellemi megújuláshoz, ugyanis elősegíti a test regenerálódását. Alvás közben megtörténik a sejtcsere, és a test bizonyos részei újra épülnek, az izmok megpihennek, és lezajlik a méregtelenítés, illetve a zsírégetés is. A megfelelő alvás erősíti az immunrendszert, fokozza a koncentrációképességet és a produktivitást, valamint maximalizálja a sportteljesítményt.

Mennyiség vagy minőség?

Az alvás fontosságát senki sem kérdőjelezi meg, azonban végeztek egy kísérletet, amelyben a résztvevőket ugyan hagyták elegendő mennyiséget aludni, de bizonyos időközönként felébresztették őket, aminek eredményeként az alvásuk egyáltalán nem volt pihentető. Két hét elteltével azt tapasztalták, hogy a kísérletben résztvevőkön a kialvatlanság jelei láthatók annak ellenére, hogy elegendőt aludtak.

Hiába alhattak 7-8 órát, annak a minősége igen megkérdőjelezhető volt, aminek következtében az alvás nem tudta kifejteni jótékony hatását. Így elmondhatjuk, hogy az alvás minősége a meghatározó, ugyanakkor nagyon fontos a megfelelő mennyiség is. Azonban, hogy ez hány órát jelent, egyénenként eltérő. Már nem állja meg a helyét az, hogy mindenkinek 8 óra alvásra van szüksége. Van, aki 5-6 órával is nagyon jól érzi magát, és van olyan is, akinek bizony legalább napi 9-10 óra alvásra van szüksége, hogy jól működjön.

Mit okoz a rosszminőségű alvás?

A kialvatlanság a mai rohanó világban népbetegség. Az első reggeli kávé nélkül szinte a nevünket sem tudjuk elmondani. Azonban a nem megfelelő minőségű és mennyiségű alvás ennél sokkal komolyabb problémákat is eredményez. A rosszul alvók körében nagyobb eséllyel alakul ki szívbetegség és stroke. Mivel az alvás kihat a cukoranyagcserére, a rossz alvás hozzájárulhat a 2. tipusú diabetes kialakulásához.

Az alváshiány nagyon komolyan befolyásolja a hangulatunkat, így szakemberek a depresszióval is összefüggésbe hozták. Az alváshiány fokozza a szervezetben a gyulladások kialakulását, nem véletlen, hogy könnyebben megbetegszünk, ha kimerültek vagyunk. És egy rossz hír a hölgyeknek: a rossz minőségű alvás nyomot hagy a bőrön is, rontja annak minőségét és elősegíti a ráncosodást, valamint a rossz alvás elhízáshoz vezethet.

Az alvás minőségének javítása

Jó hír azonban, hogy tehetünk azért, hogy az alvásunk jobb minőségű, ezáltal pihentetőbb legyen. Végezzünk rendszeresen testmozgást. Már heti 2-3 alkalom nagyon komoly minőségjavulást eredményezhet. Arra azonban ügyeljünk, hogy lefekvés előtt 3 órával már ne sportoljunk, mert az megnehezíti az elalvást. A legszerencsésebb, ha egy nyugodt, kellemes esti sétát be tudunk iktatni a mindennapjainkba.

Lefekvés előtt igyunk kamillateát, és igyekezzünk kialakítani olyan esti rutint, ami elősegíti a pihentető alvást. Olvassunk, vegyünk egy forró fürdőt, és ha lehet, elalvás előtt egy órával már ne nyomkodjuk a telefonunk. Legyenek a körülmények is ideálisak az alváshoz: sötét, csendes, hűvös és kényelmes helyen tudunk legjobban aludni. Az alvás fontossága megkérdőjelezhetetlen az egészségünk szempontjából, ezért tegyünk érte.

Maradj Aktłvhttps://maradjaktiv.hu
Az aktív élet, megfelelő pihenéssel, táplálkozással egy hosszú és boldog élet alapja lehet. Ehhez szeretnék minél több információt, segítséget adni nem csak 40 év feletti korosztálynak, ha nem a fiatalabbaknak is.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles