Alacsony szénhidráttartalmú ételek a gyermekek egészségéért!

A legtöbb szülő azt szeretné, hogy a gyermekeik egészséges – low carb – és teljes értékű ételeket fogyasszanak. A felnőttkorban megjelenő cukor, gyomor és érrendszeri betegségek okai a gyermekkori mozgáshiányban és a rossz táplálkozásra vezethetők vissza. KFC, McDonalds vagy Burger King, ezeket a gyorséttermeket tegyük feketelistára! Aggodalomra és pánikra azonban semmi okunk, hiszen a táplálkozási szakértők tanácsai segítenek áthidalni ezt a problémát. Az alábbiakban pedig összeszedtük, hogyan és milyen módszerekkel óvhatjuk meg gyermekünk egészségét, valamint ösztönözhetjük a helyes táplálkozásra.

Lassan, de biztosan – low carb vagy ultra low carb ételek a gyereknek

Az egészségtudatos étkezést már a reggelinél kell elkezdeni! Semmi desszert, semmi cukros étel. Győzzük meg a gyermeket, hogy a népszerű gabonafélék miért egészségesek és hasznosak a fejlődésük szempontjából. Reggelire lehet rántotta sajttal, szalonnával és tojással, vagy kolbásszal, vagy egy egészséges gyümölcsturmix. Az alacsony szénhidráttartalmú ételek, pl.: gofri is jó megoldás.

Mindezek mellett a népszerű Paleo ételek is jól alkalmazhatóak, ha a gyermek különböző ételallergiákban szenved. Hiszen ezek a speciális ételek glutén, tej, szója, valamint cukormentesek. Nem állítjuk azt, hogy teljesen Paleo étrendre kell törekednünk, viszont ezek alkalmazása nagymértékben hozzájárulnak a későbbi egészséges táplálkozáshoz.

Újrafelhasználás – mint praktikus megoldás

A legtöbb háztartásban mindig többet főznek a napi adagnál, ez a későbbiekben még jól jöhet, és ha a megmaradt étel másnap is felhasználható miért ne tennénk? Nem kell szendvicset adni a gyerekeknek, hanem a maradékokat elkülönítve és lefagyasztva eltehetjük másnapra. A kolbász, csirkecomb, fasírt mellé készíthetünk sült zöldséget, laktatós egytálételeket, vagy egy pár hozzávaló segítségével egy teljesen új ételt, amely tápláló és egyfajta újdonság. Mindezek mellett az ebéd is meg van szervezve, amennyiben a gyermek otthon étkezik a menza helyett. A többszöri napi és étkezés kulcsfontosságú a fiatal egészséges jövőjére nézve.

Kenyérmentes ebéd?

Nem kell varázslónak lennünk, hogy eltüntessük a kenyeret a napi étrendből. Első körben az étrendet kell úgy változtatni vagy kialakítani, hogy csökkentsük a kenyeret tartalmazó ételeket pl: pörkölt. Több saláta, több hús vagy low carb pizza a gyereknek. Később rájön ő magától, hogy szinte nem is fontos már a kenyér.  Mindezek mellett becsempészhetünk még müzlit, vagy más alacsony szénhidráttartalmú édességet.

Vonjuk be a gyerekeket az ételkészítésbe!

Nincs is annál jobb, mint a közös ötletelés, főzzünk együtt a gyerekkel, és beszélgessünk vele, mit szeretne enni, állítsunk össze egy egészséges ételeket tartalmazó listát. Esetleg javasoljanak ők ételeket, mert például a szomszéd gyereknél is ezt látta. Az is lehet, hogy majd a gyermekünk fog később tanácsot adni az osztálytársnak, aki eddig csak gyorskajákat fogyasztott és a hatásunkra tér át egészségesebb ételekre. Ez lesz aztán az igazi győzelem!

Keressünk tehát low carb recepteket a gyerekeknek és hagyjuk, hogy ők készítsék el a saját szakácskönyvüket. Vigyük el őket a bevásárlókörútra és ismerkedjenek meg zöldségekkel vagy gyümölcsökkel. Az a jó, ha az egész tevékenység szórakoztatóvá válik.

Csak víz és más semmi!

Kerüljük a szénsavas és energiaitalokat, valamint a nem 100%-os gyümölcsleveket. Alternatívaként ajánljuk fel nekik, a cukormentes és ízesített szénsavmentes vizeket, gyümölcsteákat vagy a házilag elkészített szörpöket. Utóbbi létrehozásába szintén érdemes bevonni őket. Igen elterjedtek még az „update” termékek is, amelyek közül a málnás, szamócás vagy cseresznyés ízesítésű szörp tökéletes választás lehet.

Válogatós a gyerek – mi a megoldás?

Majdnem mindenhol van válogatós gyerek, ami nem azt jelenti, hogy kezdjünk el mindig többfélét főzni. Inkább azt tartsuk szem előtt, hogy egészségtudatosan kell főznünk és finomat, hogy a gyerek ne a snacket vagy gumicukrot részesítse előnyben. Ha rendesen rávezetjük, és megmutatjuk neki az új ízeket, később már az egészséges ételek közt fog „válogatni”.

Édességek – ami nem snack!

Rossz – leginkább amerikai – beidegződés, hogy az emberek többet költenek egészségtelen harapnivalókra, mint valódi étkezésre. Sajnos a gyerek azt teszi, amit a szüleitől lát, ezért nekünk kell pozitív példát mutatni! Variáljuk át a snack fogalmát: sárgarépát, gyümölcsöt és salátát tegyünk a tálra, mellé pedig cukormentes vagy alacsony cukortartalmú turmixokat készítsünk. Láthatjuk tehát, hogy az egészségesebb ételek vannak túlsúlyban. A gyerekek pedig megtapasztalják élvezni az igazi ételeket!

Éljünk egészségesen!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni a teljes élelmiszer-táplálkozás fontosságát a gyermekek egészségében és fejlődésében. Minden gyermek számára előnyös lesz a cukor- és szénhidrátbevitel csökkentése (low carb ételek a gyerekeknek), tartózkodjunk az egészségtelen ennivalóktól. A gyerekeknek nem szabad rászokniuk a cukrokra, gabonára és magas szénhidráttartalmú snackekre. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a krónikus betegségek nem fordulnak elő egyik napról a másikra, évtizedekig tart a kialakulásuk. Ennek megelőzésére az egészséges jövő gyermekkorban kezdődik. A folyamatosan fejlődő és változó világunkban pedig figyelni kell arra, hogy a gyerek mellett mi is egészségtudatosan éljünk: fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és kerüljük a cukros tápanyagokat. Főzzünk változatosan és egyszerűen!

Maradj Aktłvhttps://maradjaktiv.hu
Az aktív élet, megfelelő pihenéssel, táplálkozással egy hosszú és boldog élet alapja lehet. Ehhez szeretnék minél több információt, segítséget adni nem csak 40 év feletti korosztálynak, ha nem a fiatalabbaknak is.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles