A legtöbb szülő azt szeretné, hogy a gyermekeik egészséges – low carb – és teljes értékű ételeket fogyasszanak. A felnőttkorban megjelenő cukor, gyomor és érrendszeri betegségek okai a gyermekkori mozgáshiányban és a rossz táplálkozásra vezethetők vissza. KFC, McDonalds vagy Burger King, ezeket a gyorséttermeket tegyük feketelistára! Aggodalomra és pánikra azonban semmi okunk, hiszen a táplálkozási szakértők tanácsai segítenek áthidalni ezt a problémát. Az alábbiakban pedig összeszedtük, hogyan és milyen módszerekkel óvhatjuk meg gyermekünk egészségét, valamint ösztönözhetjük a helyes táplálkozásra.
Lassan, de biztosan – low carb vagy ultra low carb ételek a gyereknek

Az egészségtudatos étkezést már a reggelinél kell elkezdeni! Semmi desszert, semmi cukros étel. Győzzük meg a gyermeket, hogy a népszerű gabonafélék miért egészségesek és hasznosak a fejlődésük szempontjából. Reggelire lehet rántotta sajttal, szalonnával és tojással, vagy kolbásszal, vagy egy egészséges gyümölcsturmix. Az alacsony szénhidráttartalmú ételek, pl.: gofri is jó megoldás.
Mindezek mellett a népszerű Paleo ételek is jól alkalmazhatóak, ha a gyermek különböző ételallergiákban szenved. Hiszen ezek a speciális ételek glutén, tej, szója, valamint cukormentesek. Nem állítjuk azt, hogy teljesen Paleo étrendre kell törekednünk, viszont ezek alkalmazása nagymértékben hozzájárulnak a későbbi egészséges táplálkozáshoz.
Újrafelhasználás – mint praktikus megoldás
A legtöbb háztartásban mindig többet főznek a napi adagnál, ez a későbbiekben még jól jöhet, és ha a megmaradt étel másnap is felhasználható miért ne tennénk? Nem kell szendvicset adni a gyerekeknek, hanem a maradékokat elkülönítve és lefagyasztva eltehetjük másnapra. A kolbász, csirkecomb, fasírt mellé készíthetünk sült zöldséget, laktatós egytálételeket, vagy egy pár hozzávaló segítségével egy teljesen új ételt, amely tápláló és egyfajta újdonság. Mindezek mellett az ebéd is meg van szervezve, amennyiben a gyermek otthon étkezik a menza helyett. A többszöri napi és étkezés kulcsfontosságú a fiatal egészséges jövőjére nézve.
Kenyérmentes ebéd?
Nem kell varázslónak lennünk, hogy eltüntessük a kenyeret a napi étrendből. Első körben az étrendet kell úgy változtatni vagy kialakítani, hogy csökkentsük a kenyeret tartalmazó ételeket pl: pörkölt. Több saláta, több hús vagy low carb pizza a gyereknek. Később rájön ő magától, hogy szinte nem is fontos már a kenyér. Mindezek mellett becsempészhetünk még müzlit, vagy más alacsony szénhidráttartalmú édességet.

Vonjuk be a gyerekeket az ételkészítésbe!
Nincs is annál jobb, mint a közös ötletelés, főzzünk együtt a gyerekkel, és beszélgessünk vele, mit szeretne enni, állítsunk össze egy egészséges ételeket tartalmazó listát. Esetleg javasoljanak ők ételeket, mert például a szomszéd gyereknél is ezt látta. Az is lehet, hogy majd a gyermekünk fog később tanácsot adni az osztálytársnak, aki eddig csak gyorskajákat fogyasztott és a hatásunkra tér át egészségesebb ételekre. Ez lesz aztán az igazi győzelem!
Keressünk tehát low carb recepteket a gyerekeknek és hagyjuk, hogy ők készítsék el a saját szakácskönyvüket. Vigyük el őket a bevásárlókörútra és ismerkedjenek meg zöldségekkel vagy gyümölcsökkel. Az a jó, ha az egész tevékenység szórakoztatóvá válik.
Csak víz és más semmi!
Kerüljük a szénsavas és energiaitalokat, valamint a nem 100%-os gyümölcsleveket. Alternatívaként ajánljuk fel nekik, a cukormentes és ízesített szénsavmentes vizeket, gyümölcsteákat vagy a házilag elkészített szörpöket. Utóbbi létrehozásába szintén érdemes bevonni őket. Igen elterjedtek még az „update” termékek is, amelyek közül a málnás, szamócás vagy cseresznyés ízesítésű szörp tökéletes választás lehet.
Válogatós a gyerek – mi a megoldás?
Majdnem mindenhol van válogatós gyerek, ami nem azt jelenti, hogy kezdjünk el mindig többfélét főzni. Inkább azt tartsuk szem előtt, hogy egészségtudatosan kell főznünk és finomat, hogy a gyerek ne a snacket vagy gumicukrot részesítse előnyben. Ha rendesen rávezetjük, és megmutatjuk neki az új ízeket, később már az egészséges ételek közt fog „válogatni”.
Édességek – ami nem snack!
Rossz – leginkább amerikai – beidegződés, hogy az emberek többet költenek egészségtelen harapnivalókra, mint valódi étkezésre. Sajnos a gyerek azt teszi, amit a szüleitől lát, ezért nekünk kell pozitív példát mutatni! Variáljuk át a snack fogalmát: sárgarépát, gyümölcsöt és salátát tegyünk a tálra, mellé pedig cukormentes vagy alacsony cukortartalmú turmixokat készítsünk. Láthatjuk tehát, hogy az egészségesebb ételek vannak túlsúlyban. A gyerekek pedig megtapasztalják élvezni az igazi ételeket!
Éljünk egészségesen!
Nem lehet elégszer hangsúlyozni a teljes élelmiszer-táplálkozás fontosságát a gyermekek egészségében és fejlődésében. Minden gyermek számára előnyös lesz a cukor- és szénhidrátbevitel csökkentése (low carb ételek a gyerekeknek), tartózkodjunk az egészségtelen ennivalóktól. A gyerekeknek nem szabad rászokniuk a cukrokra, gabonára és magas szénhidráttartalmú snackekre. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a krónikus betegségek nem fordulnak elő egyik napról a másikra, évtizedekig tart a kialakulásuk. Ennek megelőzésére az egészséges jövő gyermekkorban kezdődik. A folyamatosan fejlődő és változó világunkban pedig figyelni kell arra, hogy a gyerek mellett mi is egészségtudatosan éljünk: fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és kerüljük a cukros tápanyagokat. Főzzünk változatosan és egyszerűen!