A szervezet nélkülözhetetlen ragasztója – a kollagén

Bizonyára számodra sem ismeretlen a kollagén kifejezés, hiszen manapság úton-útfélen az arcunkba tolják, hogy mennyire fontos, milyen jótékony, és bizony, egy idő után éppen ezért muszáj pótolni is. De, hogy pontosan mi is ez, mire jó valójában, és hogyan lehet pótolni, mai írásunkból kiderül.

Mi az a kollagén?

A kollagén egy görög eredetű szó és szó szerint annyit jelent, hogy ragasztó. A kollagén, nevéhez hűen valóban tartást ad mindennek. A szervezet egyik legfontosabb fehérjéjeként ott van mindenben: a bőrben, a csontokban, a fogakban, a körmökben, az izmokban, sőt, még a bélben is, és biztosítja ezek rugalmasságát. Kollagén nélkül a bőr száraz és vékony, a köröm törékeny, a csont rugalmatlan lenne, az izom pedig nem tudna növekedni. A szervezet saját maga állítja elő, azonban a kor előrehaladtával a kollagéntermelés csökken, ami miatt szükségessé válik a pótlása.

A kollagén fajtái

Huszonnyolc kollagén típust különböztetünk meg, azonban az emberi szervezetben ötféle fordul elő a legnagyobb mennyiségben:

  • I-es típusú: a szervezet kollagéntartalmának 90%-a I-es típusú kollagén, minden szövetben – inak, bőr, csontok, porc, kötőszövet és fogak – megtalálható. Nagyon erős és rugalmas, erősebb, mint az acél.
  • II-es típusú: porcokban található.
  • III-as típusú: az izmokban található, és egy olyan rostban, ami a májat, a lépet, a csontvelőt és a zsírszövetet alkotja.
  • IV-es típusú: alkotja azt az alaplemezt, amely a bőrsejteknek nyújt támogatást.
  • V-ös típusú: található a csontokban és a kötőszövetekben.

Mire jó?

Tekintettel arra, hogy a kollagén a legnagyobb arányban előforduló fehérje a szervezetünkben, nélkülözhetetlen az egészséges működésben. A kollagén mindenre hat, éppen ezért a hiánya is kihat mindenre. Legtöbben a bőrre gondolunk először, amikor meghalljuk a kollagén szót. Ez nem véletlen, hiszen a kollagénnek köszönhetően a bőr egészségesebb lesz. Javítja a rugalmasságát, növeli a hidratáltságát, ennek eredményeként pedig csökkenti a ráncokat, valamint a bőr öregedésének korai jeleit. Véd a káros UV sugárzás ellen is, és eredményesen halványítja a hegeket is.

Azonban nem a bőrünk az egyetlen, amelynek szüksége van a kollagénre. A kollagénnek ugyanis számos egyéb jótékony hatása is van. Így például egészségesen tartja a körmöket, javítja állagukat és megakadályozza, hogy törékenyek legyenek. A kollagén csökkenti a hajhullást, valamint eredményesen késlelteti a haj őszülését és elvékonyodását is. Elősegíti az izmok növekedését és regenerációját, valamint a a szövetek regenerálódását, felépíti az porcokat, inakat, szalagokat, erősíti a csontokat, egészségesen tartja a szemünket, továbbá biztosítja az agy és a szív egészségét, illetve a bélrendszer egészséges működését is.

Mit okoz a hiánya?

Mivel a kollagén a szervezet minden területén jelen van, ezért a hiánya egyaránt hat a bőrre, az izmokra, a csontokra, a porcokra, a fogakra. A csökkenő kollagén miatt a bőr veszít rugalmasságából, és megjelennek a bőröregedés jelei, mint a száraz bőr vagy az kisebb-nagyobb ráncok. A porcok és izületek esetében a kollagén csökkenése fájdalmat okozhat, a fogaknál pedig akár ínysorvadást is eredményezhet.

Hogyan pótolható?

A szépségiparban szeretik úgy reklámozni a készítményeket, hogy azok használatával megállítható a bőr öregedése, hiszen pótolható a kollagén. A valóság azonban az, hogy a kollagén kivülről, a bőrre kenve nem pótolható, azt csak belsőleg tudjuk megoldani. Különböző táplálékkiegészítők formájában juttathatunk plusz kollagént a szervezetünkbe kapszula vagy por formájában. Ezeket marha, sertés, csirke vagy tengeri kollagén felhasználásával készítik. Mivel az öregedés folyamata nem megállítható, így sajnos a kollagéntermelés csökkenése sem visszafordítható, azonban pótlás megoldható és szükséges is.

Maradj Aktłvhttps://maradjaktiv.hu
Az aktív élet, megfelelő pihenéssel, táplálkozással egy hosszú és boldog élet alapja lehet. Ehhez szeretnék minél több információt, segítséget adni nem csak 40 év feletti korosztálynak, ha nem a fiatalabbaknak is.

Stay in Touch

To follow the best weight loss journeys, success stories and inspirational interviews with the industry's top coaches and specialists. Start changing your life today!

Related Articles